Wateronderhoud

Het is belangrijk om te letten op de hygiëne van uw hottub. Water in de hottub wat schoon lijkt, kan namelijk veel bacteriën bevatten. Er zijn een aantal oplossingen welke essentieel zijn om tot een frisse en schone hottub te komen.

Zandfilterpomp en UV-C filter
Een veel voorkomende oplossing is het gebruik van een zandfilterpomp in combinatie met een
UV-C filter. Deze filterpomp zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt op vuil. Hierdoor is het water langer bruikbaar. Een UV-C filter zorgt er vervolgens voor dat aanwezige bacteriën worden gedood op een veilige en milieuvriendelijke manier. Door gebruik te maken van deze combinatie hoeft u geen of nauwelijks chloor te gebruiken om het water te ontsmetten.

Een zandfilter kan veel filteren, maar niet alles. Een warme hottub met een temperatuur van 36 tot 38 graden zorgt ervoor dat er menselijke huidschilfers of vetten in het water terecht komen. Een aanvullend schoonmaakproduct is wenselijk om tot een kristalhelder, schoon en heerlijk zacht water te komen.

Schoonmaakproduct
Een geschikt product wat optimaal bij alle hottubs past is Aqua Excellent. Aqua Excellent is een milieuvriendelijk all-in-one product voor wateronderhoud van uw hottub. Met Aqua Excellent reinigt u uw water in uw hottub van bodem tot oppervlakte. Op simpele, maar efficiënte wijze.
Eén wekelijkse behandeling met Aqua Excellent voorkomt aanhechting van kalk, de voedingsbodem van bacteriën en andere micro-organismen in uw bad. Aqua Excellent zorgt er bovendien voor dat reeds bestaande kalkaanslag loslaat.
Bijkomend voordeel is dat de levensduur van uw hottub wordt verlengd doordat de aanwezige slangen ook hygiënisch worden gereinigd. Maar het grootste bijkomend voordeel is dat uw eigen lichaam het meest profiteert van Aqua Excellent: het pure water zorgt voor een zijdezachte en gereinigde huid.

Geen UV-C filter?
Is er geen UV-C filter aanwezig bij uw hottub? Naast het gebruik van Aqua Excellent, kunt u uw water aanvullend onderhouden met een desinfectiemiddel zoals chloor. Indien u chloor gaat gebruiken, moet u altijd rekening houden dat de pH-waarde en alkaniliteit in uw hottub in balans moeten zijn. Anders zal chloor niet het gewenste resultaat behalen. De waarden kunt u testen middels teststrips. Is er bijvoorbeeld te veel of te weinig pH-waarde aanwezig, dan is het mogelijk om deze te verhogen of te verlagen middels beschikbare producten in onze webshop.

Let op met overchloreren! Als u chloor gaat gebruiken in uw hottub raden we u aan slechts kleine chloortabletten toe te voegen aan het water middels een drijver. De tabletten dienen zo’n 7 gram te zijn. Gebruik van te veel chloor in het water kan ervoor zorgen dat uw hout gestookte kachel en leidingen worden aangetast waardoor er lekkages kunnen ontstaan. We adviseren om 1 tot 2 tabletten per week te gebruiken na de wekelijkse behandeling met Aqua Excellent.

Onderhoud van de hout gestookte kachel
De hout gestookte kachel is een essentieel onderdeel van de hottub. Het advies is om de kachel regelmatig goed schoon te maken om deze in nette staat te behouden. Bij een interne kachel dient u regelmatig de aslade te legen en de kachel schoon te maken aan de binnenzijde.
Bij een externe kachel kunt u de aslade uit de kachel halen om deze schoon te maken. Daarnaast is het mogelijk om uw externe kachel, afhankelijk van het gebruik, ook leeg laten lopen en vervolgens doorspoelen met een tuinslang of hogedrukreiniger. Hierdoor blijft uw kachel aan de binnenzijde ook schoon. De buitenzijde van de kachel kunt u gemakkelijk schoonmaken met een doekje en een licht huishoudmiddel. Indien u de kachel voor een langdurige periode niet gebruikt, adviseren wij u om deze door te spoelen met schoon water.

Onderhoud van de kuip
Het onderhoud van de kuip van de hottub is volledig afhankelijk van de conditie van het water in uw hottub. Wij raden u aan om de kuip van de hottub schoon te maken met een doekje en een niet agressief huishoudmiddel zodra u de hottub leeg heeft laten lopen. Uw hottub zal dan altijd netjes en fris zijn als u deze weer vult met water. Let goed op dat u het gebruikte huishoudmiddel goed wegspoelt, anders kan er schuim ontstaan bij het vullen van de hottub.

Persoonlijke hygiëne
Een veel gestelde vraag vanuit onze klanten heeft te maken met water wat troebel wordt.
Naast de oplossingen die hierboven zijn verwoord, is een belangrijk punt hierin: Douchen!
Wij adviseren om iedere keer voordat u gebruik maakt van uw hottub een korte douche te nemen.
Het douchen zorgt ervoor dat uw lichaam ontdaan wordt van zeep, haar- en huidproducten.
Ook het gebruik van badkleding kan ervoor zorgen dat het water troebel wordt.

Vragen of advies
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of advies benodigd?