Wat is een hottub?

De hottub is van origine een warm rond hout gestookt bad. Hierin is het mogelijk om fijn te ontspannen in je eigen tuin. De hottub is het hele jaar door te gebruiken. De heerlijke warmte in een opgestookte hottub geeft een mooi relaxmoment na een drukke dag. Maar biedt ook knusse gezelligheid met familie en vrienden.
De hottub van nu heeft inmiddels een breed scala aan toevoegingen en mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de kleur van de fiberglas kuip te kiezen, LED verlichting, een SPA systeem en diverse filters zoals een zandfilter of UV-C filter toe te voegen. Aan jou de keuze!

Hoe gebruik je een hottub?

Nadat de hottub gevuld is met water kun je starten met het stoken van de houtkachel om zo het water te verwarmen. Bij zowel een externe als geïntegreerde kachel wordt door natuurlijke circulatie het koude water door de kachel gerouleerd. Vervolgens komt deze dan verwarmd terug in de hottub.
Het beste is om het water niet warmer te stoken dan 36 – 38 graden. Dit past goed bij de lichaamstemperatuur en is goed vol te houden als je erin zit. Als je het water warmer stookt kun je jezelf naar gaan voelen en het benauwd krijgen. Houd je dus aan de richtlijnen qua temperatuur.

Welke soorten kachels zijn er?

Je kunt kiezen uit 2 verschillende soorten houtkachels.
Een geïntegreerde of een externe kachel. De geïntegreerde kachel zit onder de kuip verwerkt in de hottub. Het voordeel hiervan is dat deze geen extra ruimte buiten uw bad in beslag neemt en nét wat sneller warm is. De externe kachel is buiten de hottub los aangesloten op de hottub. Doordat deze extern geplaatst is, duurt de warmteafgifte aan het water wat langer. De meest gekozen optie is een model met interne houtgestookte kachel.

Wat is het verschil tussen een hottub en jacuzzi?

Het grootste verschil tussen een hottub en een jacuzzi is dat de laatste verwarmd wordt door een elektrische heater. Bij een hottub wordt het water warm gestookt middels een houtkachel. Hierdoor heeft de hottub geen constant stroomverbruik gedurende het opwarmen van het water. Dit scheelt met de huidige energieprijzen al gauw zo’n tot zo’n 6 tot 8 euro per dag! Tevens zit er veel meer elektronica in de jacuzzi waardoor veel automatisch gestuurd of geregeld wordt. Zoals het massage systeem, de filters maar ook dat het water constant op dezelfde temperatuur blijft. De elektronica is onderhevig aan slijtage, houd rekening met het feit dat dit meer onderhoud of reparatie behoeft.

De hedendaagse hottubs bieden inmiddels veel uitbreidingsmogelijkheden. Het is mogelijk om de hottub uit te breiden met toevoegingen zoals een jacuzzi ook heeft. Je kunt dan kiezen uit een (gecombineerd) water- en luchtjets systeem voor het bubbelbad gevoel, LED verlichting of een filterpomp met UV-C filter om het water langer schoon te houden. Het voordeel van een combinatie zandfilter en UV-C filter is het feit dat het water langer in de hottub kan blijven. Gemiddeld 2 tot 3 maanden, waardoor je nog meer gemak en duurzaamheid creëert met je houtgestookte hottub.

Het wateronderhoud is belangrijk bij een hottub. Zie hiervoor het artikel op onze website. Doordat er relatief niet heel veel water in de hottub zit, is het water kwetsbaarder voor micro-organisme en bacteriën. Door bacteriën ontstaat er als eerste een biofilm in de hottub. Dit is de gladde, slijmerige aanzet langs de randen van de hottub. Ook gaat het water steeds meer ruiken. Door de PH waarden goed te controleren en een onderhoud product aan het water toe te voegen verleng je de kwaliteit en houdbaarheid van het water.

IMG_20211027_160052 water minder pixels