Hottub gerelateerde vragen? Lees hier de antwoorden!

Je overweegt de aanschaf van een hottub, maar welke moet je kiezen? En wat kost zo’n hot tub nou eigenlijk? Op deze en nog vele andere vragen over o.a. onderhoud, opties, kosten en het gebruik van hottubs lees je op deze FAQ pagina het antwoord!

Nog een onbeantwoorde vraag? We staan altijd persoonlijk voor je klaar in onze hottub showroom in Ammerzoden!

Veelgestelde vragen over een hottub

Hoe duur is een hot tub?

De aanschaf van een hottub is een stuk goedkoper dan een bubbelbad. Dit komt omdat een bubbelbad bestaat uit electronische onderdelen. Een traditionele hottub is gemaakt van hout. Deze wordt verwarmd middels vuur. Een houtgestookte hottub is goedkoper tov een bubbelbad wat elke dag stroom verbruikt.

Wat is een goede hottub?

De aanschaf van een hottub is een persoonlijke keuze. Er is geen goed of slecht omdat elke soort model hottub zijn eigen charme heeft. Een 2-persoons houtgestookte hottub is kleiner en daardoor ideaal voor een kleine tuin. Wil je met familie of vrienden genieten van een hottub, kies dan voor een 4 tot 6 persoons hottub met een geïntegreerde kachel.

Waar let je op bij de aankoop van een hottub?

In de basis zijn er vier aandachtgebieden:

 • Met hoeveel mensen wil je genieten in de hottub?
 • Wil je een interne of externe kachel?
 • Wil je wel of geen SPA systeem?
 • Zoek je gemak in onderhoud?
Met hoeveel mensen wil je genieten in de hottub?

Voor het gebruik van een 2-persoons hottub kies je voor de kleinst mogelijke hottub. Wellness & Tuin levert het model ‘DUO’ ideaal voor een heerlijk ontspannen samen zijn met z’n tweeën. Wil je genieten met familie en vrienden, kies dan voor een 4 tot 6 persoons hottub met interne kachel. De ‘Vitality’ bied je mooie relaxmomenten met familie en vrienden.

Hottub met een interne of externe kachel?

Het voordeel van een interne kachel is dat deze sneller opwarmt omdat de kachel geïntegreerd is in de hottub. Hierdoor vind de warmte overdracht in een directere vorm plaats. Het warme water komt direct in de hottub.

Wil je wel of geen SPA systeem?

Een SPA systeem in je hottub zorgt voor heerlijke bubbels en massagestralen. De lucht- en waterjets hebben een positieve invloed op de totale vitaliteit van een mens. Na het sporten in een warm bad met massagestralen zijn goed voor totale ontspanning van de spieren en gewrichten.  De bubbels zijn dus niet alleen leuk en ontspannend, ze hebben ook een positieve invloed op de bloedsomloop.

Zoek je gemak in onderhoud?

Wil je altijd vers water? Dan is het verversen van het water na 2 -3 keer een absolute must. Het menselijk lichaam verliest nu eenmaal huidschilfers en vetten zodra je in het warme water van een houtgestookte hottub gaat zitten. Het verversen van het water is geen moeilijke klus, maar is wel noodzakelijk. Zoek je echter een oplossing om het water langer goed te houden? Dan is er een mogelijkheid om een zandfilterpomp bij de hottub te installeren. Een zandfilterpomp filter ongewenst vuil uit het water. Combineer een zandfilterpomp met een bijvoorbeeld een UV-C filter of een klein beetje chloor om zodoende ook de aanwezige bacteriën te doden. Afhankelijk van het gebruik, is het op deze manier mogelijk om het water in de hottub zo’n 2 – 3 maanden goed te houden.

Welk houtsoorten kun je gebruiken voor de houtgestookte kachel?

Om een hottub goed op te warmen is het raadzaam om gebruik te maken van minimaal twee soorten hout:

 • Licht hout welke zorgt voor een snelle en gemakkelijke ontbranding (zoals grenen/vuren)

Dit hout is gemakkelijk aan te maken. Hierdoor komt er snel vuur in de kachel. De snelle ontbranding zorgt ervoor dat het vuur verspreid wordt waardoor de temperatuur in de kachel staat stijgen.

 • Zwaarder hout gebruik je op het moment dat er redelijk wat vuur in de kachel is. Het gebruik van zwaarder hout (zoals beuk/haagbeuken/eiken) zorgt voor een hogere warmte opbrengst waardoor de kachel sneller wordt opgewarmd en makkelijk op temperatuur blijft.
Welke houtsoorten kan ik niet gebruiken?

Vermijd al het hout dat een chemische behandeling heeft ondergaan. Denk hierbij aan spaanplaat of pallethout. Het behandelde hout veroorzaakt een snelle vervuiling van uw kachel en kan zelfs een giftige uitwaseming met zich meebrengen. Ook kun je beter geen tropisch hardhout nemen. Dikwijls veroorzaakt deze houtsoort een onaangename geur tijdens de ontbranding.

Wat kost een hottub per dag?

Het kostenpatroon van een hottub is niet erg hoog. Er zijn geen dagelijkse of wederkerende kosten bij een standaard hottub. Dit in tegenstelling tot een elektrisch verwarmd bubbelbad, wat elke dag onder stroom staat (en dus elke dag geld kost). De kachel van een hottub verwarmd het water middels het opstoken van hout. In Nederland is gemakkelijk aan stookhout te komen. De aanschafprijs van stookhout is niet zo hoog. Breid je de hottub uit met een SPA systeem, dan heeft dit enkel stroomgebruik op de momenten dat u het SPA systeem gebruikt.

Hottub aanschaffen?

Mensen vragen ons vaak: ‘Wat is de beste hottub?’ Wellness & Tuin staat voor kwaliteit in combinatie met eerlijk advies. Ons doel is niet direct commercieel gerelateerd: we willen tevreden klanten!

De aanschaf van een hottub is namelijk niet hetzelfde als een pakje boter. Onze klanten willen het juiste advies en willen het product zien en voelen. Maar onze klanten zoeken ook betrouwbaarheid en antwoord op vragen zoals: ‘Heb ik het juiste product gekozen?’ of ‘Hoe duurzaam is dit product?’.

Daarom hebben wij een fysieke showroom in Ammerzoden geopend waar iedereen welkom is.

Hoe warm mag een hottub zijn? Wat is de ideale temperatuur voor een hottub?

Mensen ervaren 37 – 38 graden als de ideale temperatuur voor een hottub.

Uiteraard is dit afhankelijk van je eigen wens maar ook weersinvloeden zoals de temperatuur buiten.

Hoe lang duurt het om een hottub op te warmen?

Het opwarmen van een hottub is afhankelijk van een aantal factoren.

 • Weersinvloeden (denk aan temperatuur, wind, vochtigheid)
 • Temperatuur water (in de winter is het kraanwater kouder als in de zomer)
 • Hoeveelheid water in de hottub
 • Een interne of externe kachel
 • Afmeting van de hottub  (2-persoons hottub of 4-6 persoons hottub)
 • Houtsoorten

De gemiddelde opwarmtijd van een hottub met een goede kachel en stookhout bedraagt 2 uur.

Kan een hottub te warm worden?

Het opwarmen van een hottub gebeurd middels het stoken van hout. Een houtgestookte kachel heeft geen aan- of uitknop. Het instellen van de gewenste temperatuur is niet mogelijk. In het begin moet je dus wennen aan de kachel, dit zal bij het eerste gebruik resulteren in een te warme of te koude hottub. Door ervaring wordt je steeds handiger in het opstoken van de kachel.

Hottub FAQ

Hoe meet ik de temperatuur in de hottub?

Dit is een veelgehoorde vraag, en het antwoord is simpel: door middel van een temperatuur meter. Wellness & Tuin doet het anders dan anderen: bij ons wordt wordt bij elke hottub levering een temperatuurmeter meegeleverd.

Is een hottub veilig te gebruiken?

Het gebruik van een hottub is over het algemeen veilig te noemen. Stook de hottub niet hoger als 40 graden en vermijd overmatig alcohol gebruik terwijl je in de hottub zit. Het warme water zorgt ervoor dat je bloed dunner wordt, waardoor alcohol sneller door het lichaam wordt opgenomen. Hoe lang je in een hot tub zit, hangt af van verschillende factoren zoals je gezondheid en lichaam tolerantie. Als advies raden we 30 tot 60 minuten baden in een hottub aan om vervolgens aan een cool down te werken.

Kan ik chloor gebruiken in een hottub?

Ja dat kan, echter voorkom overmatig gebruik van chloor! De meeste houtgestookte kachels zijn gemaakt van RVS met ANSI 304. In combinatie met deze kachels is het mogelijk om chloor te gebruiken. We adviseren het gebruik van een 7mg tablet in combinatie met een chloordrijver.

Ik wil geen chloor gebruiken in mijn hottub

Als je het water regelmatig na gebruik ververst, dan is chloor gebruik in een hottub niet nodig of noodzakelijk. De vuistregel hierbij geldt: na 2 of 3 keer gebruik is water verversen.

Wat is het alternatief voor chloor?

Om het water langer vers te houden, adviseren wij een zandfilterpomp met UV-C filter. De zandfilterpomp zorgt ervoor dat het water ontdaan wordt van vuiligheid. Het licht van de UV-C filter doodt de aanwezige bacteriën op een milieuvriendelijke manier.

Waar op letten bij aanschaf hottub?

Wellicht overbodig om aan te geven, maar kies voor een bedrijf wat verstand heeft van hottubs. Een goed advies over aanschaf en alle mogelijke opties voorkomt een teleurstelling. Kijk niet altijd naar de goedkoopste prijs en vergelijk appels met appels.

Hoe werkt het verwarmen van een hottub?

De hottub is voorzien van een houtgestookte kachel. Het opwarmen gebeurt door het opstoken van het hout in de kachel. Maar dat is niet alles! Een belangrijk – en vaak onderschat – stuk gereedschap is de roerspaan! Met enige maat dien je het water te roeren met de roerspaan. Door het roeren verdeel je de warmte in de hottub. Hierdoor kun je sneller genieten van het warme water van je hottub.

Hoe hou je het water in een hottub proper?

Je kunt het water van je hottub proper houden door:

 • Te douchen. Stap pas in de hottub nadat je een korte douche hebt genomen

(vergeet eventuele zeepresten niet af te spoelen)

 • Toevoegen van een zandfilterpomp en UVC- filter installatie
 • Gebruik een kleine hoeveelheid chloor om het water te ontdoen van bacteriën
 • Check de waarden van het water. Middels een teststrip is het mogelijk om de Ph-waarden van de hottub te controleren. Pas deze aan indien nodig.
Zoek je een zandfilterinstallatie om het water van de hottub langer goed te houden?

Dan is er een mogelijkheid om een zandfilterpomp bij de hottub te installeren. Een zandfilterpomp filter ongewenst vuil uit het water. Combineer een zandfilterpomp met een bijvoorbeeld een UV-C filter of een klein beetje chloor om zodoende ook de aanwezige bacteriën te doden. Afhankelijk van het gebruik, is het op deze manier mogelijk om het water in de hottub zo’n 2 – 3 maanden goed te houden.

Hoe lang duurt het om een hottub te vullen?

Het advies is om de  hottub met leidingwater te vullen. De tijdsduur is afhankelijk van de capaciteit van het waterleidingnet en waterslang. In Nederland is de capaciteit van het waterleidingnet ca. 12 tot 14 liter per minuut. Bij een inhoud van 1100liter (4 tot 6 persoons hottub) zal het vullen zo’n 90 minuten in beslag nemen.

Voor wie is een hottub geschikt?

Een hottub is in principe geschikt voor iedereen. Het warme water is goed voor onze spieren en gewrichten en draagt bij aan een snellere bloedsomloop.

Ouderen vind de warmte van een hottub heerlijk. Het verminderd pijnlijke gewrichtsklanten.

Een hottub wordt veel gebruikt door sporters. Na een intensieve spierbelasting zorgt het warme water van de houtgestookte hottub ervoor dat spieren rust en ontspanning krijgen.

Maar onderschat ook het sociale aspect van een hottub niet! Nodig familie en vrienden uit om een avond van je eigen wellness te genieten. Een hottub nodigt uit tot interessante en boeiende gesprekken.

Even onthaasten van alle social media en verplichtingen? Stook je hottub op naar de gewenste temperatuur, ga er in en relax. Even de boel de boel laten en tijd voor jezelf!

Onthaasten zorgt voor verminderde stress en heeft een positief effect op de vitaliteit van de mens.

Waarom is er zoveel prijsverschil in hottubs?

Het verschil zit in elementen zoals gebruikte houtsoorten, aanwezigheid SPA en/of onderhoud systeem. Maar let ook goed op ‘verborgen kosten’. Denk hierbij aan zaken zoals  transportkosten of extra kosten voor accessoires. Een trap, deksel en roerspaan zijn accessoires die essentieel zijn voor optimaal gebruik van de hottub. Bij veel leveranciers zijn dit extra opties welke additioneel aangeschaft dienen te worden. Wellness & Tuin kiest ervoor om de levering van haar hottubs anders toe doen dan anderen: bij ons worden alle essentiële toebehoren standaard meegeleverd met de aanschaf van de hottub. Geen verborgen kosten dus.

Moet ik het hout van de hottub behandelen?

Een houtbehandeling is essentieel voor het verduurzamen van het hout van uw hottub. Bij een houtsoort zoals grenen is het zelfs ‘verplicht’ om het te behandelen met een onderhoudsproduct. Onbehandeld grenen zal namelijk binnen de kortste keren kunnen gaan schimmelen, krom trekken of rotten. Grenen moet dus met het juiste product worden behandeld zodat het wordt beschermd tegen weersinvloeden.

Moet Thermowood van de hottub behandeld worden?

Thermowood is thermisch behandeld hout. Door middel van verwarming van het hout zijn alle natuurlijke sappen uit het hout gehaald waardoor het verduurzaamd is. Behandeling van het hout tegen bijvoorbeeld rotten, is niet nodig. Het zal niet rotten maar wel vergrijzen.

Indien u het vergrijzen tegen wil gaan, en de mooie bruine kleur wil behouden, dan is het advies om een lijnzaad olie te gebruiken met UV protectie. Wellness & Tuin adviseert graag in de aanschaf van het juiste product voor het hout van de hottub.