Houtbehandeling Douglas tuintafel

Om ervoor te zorgen dat jouw tuintafel zo lang mogelijk mooi blijft, adviseren wij om het blad te behandelen. Deze behandeling biedt een extra beschermlaag tegen vergrijzing, vlekken en verkleuring. Het blad zal langer zijn originele kleur houden ten opzichte van onbehandelde bladen. Bij een onbehandeld blad kan vergrijzing en verkleuring door weersinvloeden namelijk al optreden binnen een maand. Door middel van het aanbrengen van een Douglas olie kan een beschermlaag gecreëerd worden waardoor de tafel zijn mooie en natuurlijke uitstraling behoud.

Olie

Om de tuintafel een zacht en zo natuurlijk mogelijke uitstraling te geven, adviseren wij een olie. Wij gebruiken de oliën van het hoogwaardige merk WOCA. Deze oliën laten de kleuren echt naar voren komen en ‘trekken’ in het hout. Wanneer een nieuwe onderhoud laag aangebracht wordt hoeft enkel het hout schoongemaakt te worden met zeep.

Leer alles over Douglas hout

1

Eigenschappen van Douglas hout

  • Douglas is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten.
  • Levensduur van onbehandeld Douglas is 10-15 jaar.
  • Kleur van het kernhout is roodbruin, kleur van het spinthout is geelachtig.
  • Onbehandeld Douglas verkleurt naar een blauw-grijze tint.
  • Om vergrijzing te voorkomen is het mogelijk om het hout te behandelen met Douglas olie (in 2 dunne lagen aanbrengen, advies is om 1x per jaar te herhalen).
  • Door invloed van weersomstandigheden zullen er scheurtjes in het hout ontstaan. Het ontstaan van scheurtjes is een normaal verschijnsel en is niet van invloed op de kwaliteit.
  • In het begin en bij warm weer kan er hars uit de Douglas planken komen. Dit is te verwijderen met een doek en Terpentine. Op een gegeven moment zal de harsbron uitdrogen en zal het proces vanzelf stoppen.
  • Het wil wel eens voorkomen dat er blauw/groene of zwarte stipjes op het hout komen na een regenbui. Dit noemen we ‘weer’. Het is mogelijk om dit weg te halen met ontweringswater.

2

Behandeling zelf uitvoeren

Het is zeer eenvoudig om zelf de tuintafels en bankjes te behandelen.

Om het nog gemakkelijker te maken kun je de kit aanschaffen waar alle benodigdheden in zitten. Je gaat als volgt ter werk:

1. Schuur het blad ligt op met korrel 120 of 150

2. Maak het blad schoon met een ontvetter. Tip: gebruik de WOCA Exterior Wood Cleaner voor een grondige reiniging

3. Breng een laag olie aan met een spons op de bovenkant, onderkant, zijkant en in de naden van het blad

4. Laat dit minimaal 2 uur drogen en breng een tweede dekkende laag aan, je zult zien dat er nu veel minder olie in het hout trekt

5. Boen het blad na 24 uur ligt op met een polijst pad voor een extra slijtvaste laag

6. Klaar!

Perfect gedaan, je kunt nu genieten van jouw goed beschermde meubelen!

3

Behandeling af-fabriek

Je kunt er voor kiezen om de behandeling van de bladen door ons te laten doen voor een meerprijs van €75,- voor de tuintafels en €45,- voor de tuinbankjes. Wij passen hierbij twee lagen toe in een gecontroleerd proces. Op deze manier is jouw tafel en/of bankje goed beschermd om buiten te plaatsen en er vervolgens lang van te genieten.